top of page

FIRST® LEGO® League Challenge и Фестивалът на роботиката

сеп 3

2 min read

1

8

0

FIRST® LEGO® League Challenge е сърцето на програмата, където въображението среща науката, а екипната работа изгражда бъдеще.


Предназначена за ученици на възраст между 9 и 16 години, третата дивизия в програмата FIRST® LEGO® League, наречена "Challenge", насърчава младите хора да участват в изследователски дейности, решаване на реални проблеми и инженерни предизвикателства, докато развиват своите социални и екипни умения. 


FIRST® LEGO® League е глобална образователна програма, която стимулира деца и младежи на възраст между 4 и 16 години да развиват уменията си в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) чрез забавно и практически ориентирано обучение. Сред ключовите цели на програмата са изграждането и усъвършенстването на STEM умения, насърчаване на любопитството, ефективното прилагане на знанията в реалния живот и създаването на принципи за работа в екип.


Как протича FIRST® LEGO® League Challenge?


По време на програмата, участниците работят в екипи до 10 души върху разработката на иновативен проект, свързан с темата на сезона и създават стратегия за изпълнение на тематични мисии в т. нар. робот игра. Те конструират LEGO® робот и приставки към него с помощта на комплекта LEGO® Education SPIKE Prime или LEGO® Mindstorms EV3, след което програмират робота, използвайки scratch-базиран софтуер или Python.


За разлика от другите две възрастови категории, Discover (4-6 г.) и Explore (6-10 г.), в основата на FIRST® LEGO® League Challenge стои приятелското съревнование между екипи от ученици. Те се подготвят за състезанието няколко месеца, а на финала се събират за Фестивала на роботиката, където на национално ниво демонстрират своите умения и знания. Международният характер на програмата дава възможност на най-високо класиралия се екип да участва в европейско и световно първенство на FIRST® LEGO® League Challenge.


Фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League


Фестивалът на роботиката FIRST® LEGO® League е кулминацията на усилията и труда, положени от участниците във FIRST® LEGO® League Challenge. Отворено за публиката, националното състезание дава възможност на екипите да демонстрират уменията и постиженията си пред широка аудитория, докато биват оценявани в четири категории - иновативен проект, робот дизайн, основни ценности и робот игра. Най-вълнуващият момент от фестивала са битките с роботи, които продължават през целия ден.




Освен състезателната част обаче, във фестивала има и изложбена зона, където школи, лаборатории и организации от цялата страна имат възможността да покажат своите успехи в роботиката и STEM образованието. Изложбената част на фестивала е отворена за всички, които проявяват интерес към света на роботиката и технологиите.

сеп 3

2 min read

1

8

0

Comments

Споделете мислите сиНапишете първия коментар.
bottom of page